Gündem

Marmaris'teki yangın söndürme çalışmalarına giden helikopter düştü: 2 kişi öldü, 5 kişi yaralandı

21 Eylül 2022 16:29

Kastamonu'dan Marmaris'teki yangın söndürme çalışmalarına destek için giden yangın söndürme helikopterinin Denizli'nin Çardak ilçesi yakınlarında düşmesi sonucu ilk belirlemelere göre 2 kişi öldü, 1’i ağır 5 kişi de yaralandı. Türk Hava Kurumu (THK) olayla ilgili soruşturma başlattı. 

Muğla’nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangınına müdahale etmek üzere görevlendirilen Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı yangın söndürme helikopteri, saat 16.10 sıralarında Denizli’nin Çardak ilçesine bağlı Gemiş Mahallesi yakınlarında düştü. Bölgede tuz üretimi yapılan Acıgöl sınırlarında faaliyet gösteren özel bir şirkete ait tuz depolama sahasına düşen helikopter için bölgedeki tüm ekipler seferber edildi. İlk belirlemelere göre Rus yapımı yangın söndürme helikopterinde bulunan 7 personelden 2’si hayatını kaybederken, 5 kişi ise yaralandı. Yaralılardan birinin durumunun ağır olduğu öğrenilirken, yaralılar ambulanslarla hastanelere sevk edildi. (İHA)

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı, "Denizli Çardak'ta bir helikopter kaza kırıma uğradı. 2 Rus, 5 Türk, toplam 7 mürettebatı olan helikopterde 2 kişi hayatını kaybetti, 5 mürettebat yaralı. Başımız sağ olsun." açıklamasını yaptı. 

Sağlık Bakanı Koca da açıklama yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Denizli Çardak'ta, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğüne ait Rus orman yangını söndürme helikopterinin düşmesi sonucu Rus uyruklu 2 kişi hayatını kaybetti. 3'ü Rus uyruklu, 2'si Türk vatandaşı 5 kişi yaralandı. Tedavileri devam ediyor. Acımız büyük. Allah benzer kazalardan korusun." ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişçi, helikopterde yer alan mürettebatın kimliklerini açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Denizli'deki helikopter kazasında yaşamını yitiren 2 Rusya vatandaşı ile diğer 5 kişinin kimliklerini açıkladı. Kirişçi, "Vefat eden 2 kişi Rusya vatandaşı. Bunlar, uçuş mühendisi Aleksandre Yakovlev ve uçuş teknisyeni Aleksi Volkov" dedi.

Yaralıların isimlerinin ise, "OGM'nin teknik personelleri Ömer Kaan Çakır ve Kenan Erdem; kaptan pilot Ilya Ivesenkov, uçuş teknisyeni Georgi Onlichin, yardımcı pilot Egor Turkov" olduğunu açıkladı.

Helikopter kazasında ölen ve yaralananların kimlikleri belli oldu

Kazada hayatını kaybedenlerin Rusya uyruklu mühendis Aleksandr İakovlev ile teknisyen Alexey Volkov olduğu tespit edildi.

Kazadan yaralı olarak kurtulan Rusya vatandaşı kaptan pilot İlya Ivesenkhıo, 2’inci pilot Egor Turkov ve teknisyen Georgii Onuchin ile Türk vatandaşı pilot Ömer Kaan Çakır ve Orman Genel Müdürlüğü temsilcisi Kenan Erdem ise ambulanslarla bölgedeki hastanelere sevk edildi.

THK: Soruşturma başlatıldı 

Türk Hava Kurumu'nca, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınına müdahaleye giderken kaza kırıma uğrayan helikoptere ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Orman Yangınları ile Mücadele Hizmetleri kapsamında; THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi ve MGİ Defence Uluslararası Ticaret Ltd. Şti. İş Ortaklığı olarak, yüklenicisi bulunduğumuz 'Hafif Sınıf Helikopter Kiralama Projesi' halihazırda 35 bölgede devam etmektedir. Söz konusu operasyonda görev yapan ve Taşköprü / Kastamonu'da konuşlu iken Marmaris yangınına müdahale etmek için havalanan, RA-31591 kuyruk numaralı Rusya Federasyonu menşeili Ka-32 KAMOW tipi yangın söndürme helikopteri; 21 Eylül 2022 saat 15.50 sıralarında, Çardak/ Denizli Acıgöl mevkiinde bilinmeyen bir nedenle kaza-kırıma uğramıştır. Hava aracında; 5 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 7 personelimiz görevli olup, maalesef 2 yabancı uyruklu personelimiz hayatını kaybetmiştir" denildi.

THK tarafından yapılan açıklamanın devamında, "Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde tıbbi müdahalesi yapılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Konu ile ilgili tahkikat, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca başlatılmıştır. Ormanlarımızın korunmasında hayatını kaybeden personellerimiz için üzüntümüzü belirtir, yaralı personelimiz için acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

 

TIKLAYIN | Marmaris'te orman yangını